Cestovatelský deníček

Uplynulý víkend patřil v Čechách i na Moravě akci, která všem milovníkům zahrad, květin a všeho zeleného každoročně velí nazout boty do terénu, do batůžku zabalit termosku s čajem, opalovací krém a pláštěnku a vyrazit objevovat neznámé. Ano, máme na mysli Víkend otevřených zahrad, kdy se otvírají brány jinak nepřístupných míst a zahrady a parky běžně navštěvované nabízí komentované prohlídky či jiný zážitkový program.

Tradiční akce, která letos probíhala po jedenácté, v Čechách započala díky Národnímu památkovému ústavu a řadě dobrovolníků v roce 2010. Tehdy se otevřely pouze tři pražské zahrady - zahrady a terasy Wratislavského paláce, klauzurní zahrada Strahovského kláštera a prostor Strakovy akademie. Druhý ročník už nabídl přes tři desítky zahrad a parků. V loňském jubilejním desátém ročníku již bylo zahrad dokonce 225.

Původ má akce ve Velké Británii, kde Open Garden & Squares Weekend probíhá první či druhý červnový víkend od roku 1998. V letošním roce byl bohužel tento víkend zrušen, stejně jako velice oblíbená květnová Chelsea Flower Show. Milovníci zahradnictví si však i tak přijdou na své. O jarní aspekt byli sice ochuzeni, ale o to více se můžou těšit na krásu rozárií, trvalkových rabat a pečlivě upravených letničkových záhonů.

V loňském roce se polovina MAIRE vypravila za poznáním a inspirací. Vyrazili jsme na zájezd pořádaný Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Kromě výstavy v Chelsea, která nám dala nahlédnout do současného dění v zahradničení a sbírkaření, ale i trendech zahradní architektury, jsme navštívili botanické zahrady a zahrady u historických sídel.




Petworth Park je nádhernou 700 akrovou oborou u panského sídla, které vdechl podobu Lancelot Capability Brown v druhé polovině 18. století. K procházkám láká také zahrada s Iónskou rotundou a Dorským chrámem. A pokud vás netlačí čas nebo počasí nepřeje procházkám, za prohlídku stojí i interiéry domu a rozsáhlá sbírka umění.



Zahrady ve Wisley jsou unikátní pokusnými plochami, kde jsou prověřovány nové odrůdy trvalek pro zahradnické užití a ty nejperspektivnější obdrží prestižní ocenění RHS Award of Garden Merit. K zahradám patří i rozsáhlá odborná knihovna.
Botanická zahrada v Kew, to je program na celý den. Překrásná skalka s vodopádem, skleník princezny z Walesu, palmový skleník u jezera, pestré trvalkové záhony nebo královnina zahrada u paláce. Kilometry tras pro procházky, trávníky a stín stromů lákající k piknikům a výborné kavárny nebo jídelny, nechají člověka zapomenout na čas a najednou se smráká.
Oesterley Park stojí za zmínku díky báječnému vrchnímu zahradníkovi. Z ruin a skládky tady za několik let vybudoval okrasnou i užitkovou zahradu, zrekonstruoval oranžerii a krom jiného rozvíjí zahradnické a květinářské kurzy.




West Dean Gardens jsou součástí rozsáhlého areálu umělecké školy West Dean College of Arts and Conservation. V květnu nás nejvíce upoutala rozkvetlá Edwardiánská pergola, zrekonstruovaná zahloubená zahrada a také zahrada užitková, s umně tvarovanými dřevinami a viktoriánskými skleníky.
Srdce každého milovníka trvalek zaplesalo při návštěvě Sissinghurst a Great Dixter. Kombinace rostlin v záhonech i jejich použití jsou obrovskou inspirací a tak trošku závidíme studentům, kteří si v těchto zahradách odbývají praxi při studiu a jsou tak říkajíc přímo u zdroje.

A co vaše inspirace? Byli jste se podívat v některé z víkendově otevřených zahrad?

Komentáře