Mezinárodní den piknikování
Uplynulá sobota a neděle nalákala na prohlídky soukromých zahrad a chvílemi prověřila, že nejsme z cukru a lehká přeháňka nás nerozpustí. Využili jste taky možnost nakouknout zámeckým zahradníkům nebo nadšeným laikům pod ruce? Pokud ne, zkuste to zase za rok, při Víkendu otevřených zahrad.
Co ale naplánovat na víkend nadcházející? Chcete-li se vyhnout davům v zoologických zahradách nebo hobby marketech, máme pro vás tip. Právě zítra se slaví Mezinárodní den piknikování. Pokud tedy nestihnete oprášit koš, oprat deku a vyrobit pár dobrot, můžete jen vyrazit na kousek dortu a kávu na opětovně otevřené zahrádky a přípravy pikniku odložit až na víkend. Kromě mnoha kulturních institucí jsou totiž také zpřístupněné botanické zahrady. A kde lépe načerpat inspiraci pro vlastní zahradu či terasu, než v živé učebnici botaniky! Díky důkladně vedeným jmenovkám je mnohem snadnější se zorientovat a když budete dostatečně vnímaví a dáte si na čas, začnete si všímat stanovišť, na kterých rostliny prospívají. Některým druhům svědčí otevřené plochy s čerstvým vzduchem, osluněné a vysýchavé, jiné rostliny prosperují spíše na březích potoka v podrostech vzrostlých stromů.
Mezinárodní den pikniků - 18.6. |
Po důkladném studiu jednomu vyhládne a proto není od věci s sebou zabalit deku, koš s dobrotami a chvilku si pohovět. Večer, odpočatí a se spoustou inspirace, zase můžete zasednout ke stolu, vzít papír, pastelky a vymyslet, jak bude vypadat ten nový záhon u zahradního domku nebo co by se vešlo do úzké nudličky v předzahrádce. Fantazii se meze nekladou. Jen přírodní zákony bychom ohýbat neměli :-)
A na závěr malý tip, co sbalit do košíku.
Recept na šlehačkové bábovičky
Suroviny
250 g moučkového cukru
3 vejce
250 g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce holandského kakaa
1 lžíce másla nebo oleje na vymazání formiček
Možné obměny suroviny
- až polovinu cukru můžeme nahradit medem
- kromě pšeničné mouky můžeme použít i část špaldové nebo pohankové mouky, nejvýše však jednu polovinu
- kromě smetany ke šlehání můžeme použít jogurt, kysané podmáslí nebo rostlinné mléko
- kromě kakaa můžeme k ochucení a obarvení části těsta použít karob nebo jemně umleté, neloupané vlašské nebo lískové ořechy či madle
Sladký bar v našem provedení. |
Když v MAIRE přijde řeč na piknik, vyjmenujeme tisíce dobrot, které musíme připravit. Nevadí, že ve výsledku spácháme jen jeden koláč, pár sandwichů, čerstvé ovoce a víno. Už to těšení na společně strávený čas s přáteli se totiž počítá. A kam vyrazit? Městských parků i koutů v přírodě je nepočítaně a botanické zahrady už jsme také zmínili, ale skvělou inspirací vám může být také web doparku.cz, kde najdete tipy na překrásná místa tvořená nejlepšími krajinářskými architekty.
Komentáře
Okomentovat