Mezinárodní den piknikování

Uplynulá sobota a neděle nalákala na prohlídky soukromých zahrad a chvílemi prověřila, že nejsme z cukru a lehká přeháňka nás nerozpustí. Využili jste taky možnost nakouknout zámeckým zahradníkům nebo nadšeným laikům pod ruce? Pokud ne, zkuste to zase za rok, při Víkendu otevřených zahrad.

Co ale naplánovat na víkend nadcházející? Chcete-li se vyhnout davům v zoologických zahradách nebo hobby marketech, máme pro vás tip. Právě zítra se slaví Mezinárodní den piknikování. Pokud tedy nestihnete oprášit koš, oprat deku a vyrobit pár dobrot, můžete jen vyrazit na kousek dortu a kávu na opětovně otevřené zahrádky a přípravy pikniku odložit až na víkend. Kromě mnoha kulturních institucí jsou totiž také zpřístupněné botanické zahrady. A kde lépe načerpat inspiraci pro vlastní zahradu či terasu, než v živé učebnici botaniky! Díky důkladně vedeným jmenovkám je mnohem snadnější se zorientovat a když budete dostatečně vnímaví a dáte si na čas, začnete si všímat stanovišť, na kterých rostliny prospívají. Některým druhům svědčí otevřené plochy s čerstvým vzduchem, osluněné a vysýchavé, jiné rostliny prosperují spíše na březích potoka v podrostech vzrostlých stromů.

Mezinárodní den pikniků - 18.6.

Po důkladném studiu jednomu vyhládne a proto není od věci s sebou zabalit deku, koš s dobrotami a chvilku si pohovět. Večer, odpočatí a se spoustou inspirace, zase můžete zasednout ke stolu, vzít papír, pastelky a vymyslet, jak bude vypadat ten nový záhon u zahradního domku nebo co by se vešlo do úzké nudličky v předzahrádce. Fantazii se meze nekladou. Jen přírodní zákony bychom ohýbat neměli :-)

A na závěr malý tip, co sbalit do košíku.


Recept na šlehačkové bábovičky

Suroviny

250 g moučkového cukru

3 vejce

250 g hladké mouky

1 balíček prášku do pečiva

250 ml smetany ke šlehání

1 lžíce holandského kakaa

1 lžíce másla nebo oleje na vymazání formiček

Možné obměny suroviny

  • až polovinu cukru můžeme nahradit medem
  • kromě pšeničné mouky můžeme použít i část špaldové nebo pohankové mouky, nejvýše však jednu polovinu
  • kromě smetany ke šlehání můžeme použít jogurt, kysané podmáslí nebo rostlinné mléko
  • kromě kakaa můžeme k ochucení a obarvení části těsta použít karob nebo jemně umleté, neloupané vlašské nebo lískové ořechy či madle
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 175°C. Vymažeme formičky ve tvaru báboviček a můžeme je vysypat trochou mletých ořechů, drceným lněným nebo konopným semínkem. Ve větší míse smícháme vejce, cukr a smetanu. V menší misce promícháme mouku s práškem do pečiva. Suchou směs přimícháme k tekutině ve větší míse. Dvě třetiny těsta vlijeme do formiček. Do zbylého těsta přimícháme kakaový prášek, vlijeme do formiček a těsto protáhneme několika tahy špejle, abychom dosáhli mramorování. Pečeme 18 až 25 minut podle velikosti formiček. Propečení zkusíme pomocí špejle. Když se těsto nelepí, je hotovo. Bábovičky necháme vychladnout na kovové mřížce a poté je vyklopíme z formiček.
Při zdobení můžeme popustit uzdu fantazii. My jsme použili jednoduchou citronovou polevu a zdobili čerstvými květy. Pokud vynecháme z receptu kakao a přidáme strouhanou citrusovou kůru, budou bábovičky skvělé s pomerančovou polevou s likérem Cointreau a kandovanými prstýnky citrusové kůry. Použijeme-li do těsta ořechy, polévat můžeme rumovou nebo čokoládovou polevou a posypat plátky opražených mandlí.

Sladký bar v našem provedení.

Když v MAIRE přijde řeč na piknik, vyjmenujeme tisíce dobrot, které musíme připravit. Nevadí, že ve výsledku spácháme jen jeden koláč, pár sandwichů, čerstvé ovoce a víno. Už to těšení na společně strávený čas s přáteli se totiž počítá. A kam vyrazit? Městských parků i koutů v přírodě je nepočítaně a botanické zahrady už jsme také zmínili, ale skvělou inspirací vám může být také web doparku.cz, kde najdete tipy na překrásná místa tvořená nejlepšími krajinářskými architekty. 

Komentáře