Květy v kuchyni

Jedlé květy si razí cestu na náš stůl!!!

Ne, nechystáme se polepit titulní stránky bulvárních plátků záplavou kytek. Ale tenhle trend posledních pár let si pár vykřičníků zaslouží. Kdo se totiž občas vypraví na oběd či večeři do lepší společnosti, nemohl si nevšimnout, že mu na talíři, kromě hezky vyzrálého steaku, krémově jemné omáčky a pošírované zeleniny přistálo taky pár oku lahodících kvítků. Ne, nejde o intervenci veganů, kteří nám pod zástěrkou barevné parády chtějí ten kousek masíčka nenápadně uzmout. Ani renesance květinových dětí v závodních jídelnách se na nás nechystá. Pro někoho jsou květiny na talíři návratem k tradicím našich babiček a přirozeným spojením s přírodou. Pro jiného jde o moderní spojení krásy a křehkosti květin s novými chutěmi a vůněmi, které ozvláštní každý pokrm.



Barevné květy uplatníme v bezpočtu receptů a jídel. Ať už je použijeme ke zdobení dezertů, necháme je zazářit ve formě kostek ledu v horkém létě nebo je zamícháme do pestrého zeleninového salátu... Tady všude květy mohou zdobit. 
Z receptů našich babiček se ale dočteme, že květy mohou hrát i hlavní roli. Co takhle sirup z bezových květů, kandované fialky, růžové želé nebo pampeliškový med? Také v řadě bylinných čajových směsí najdeme kromě kořenu a listu množství květů. Svou barvou vždy upoutají květy chrpy, divizny a slézu.

Vhodné květy můžeme sklízet na zahradě, na louce nebo pěstovat v truhlíku nebo květináči na balkoně. Protože květy rychle zavadají, pro použití za čerstva je sklízíme těsně před upotřebením. Abychom si květy uchovali na později, můžeme je také sušit, nakládat do octů a olejů nebo zamrazit do kostek ledu. Vždy konzumujeme pouze květy rostlin, které dobře známe a víme, že jsou jedlé. Nechceme si přivodit žaludeční nevolnost nebo otravu. Vyhýbáme se chemicky ošetřeným rostlinám a rostlinám napadeným chorobami či škůdci.

A co doporučujeme vyzkoušet? Modré květy brutnáku chutnají po okurkách a krásně dozdobí studené letní polévky, fialové kvítky pažitky jsou jemně štiplavé a hodí se jako ozdoba tvarohových pomazánek a okvětní plátky měsíčku rozzáří čokoládový dort i zeleninový salát.

Komentáře