Svátečně prostřeno

Květiny i stálezelené rostliny nás během adventu provázejí na každém kroku. Některé rostliny, kterými si zdobíme domov, mají tradici už u Keltů, jinými se zdobily antické oltáře a oběti bohům, některé do Evropy přinesly zámořské plavby a objevy botaniků. Pestrou škálu barev a tvarů rostlin ještě vyšlechtili k dokonalosti zruční zahradníci a pěstitelé.

Pryšec nádherný, lidově Vánoční hvězda, latinsky Euphorbia pulcherrima, který zdobí nejednu domácnost, patří mezi největší dobrodruhy. Do Evropy se poprvé dostal v 17. století z Mexika, ale na popularitě získal především ve století 20. Rostlina je zajímavá díky atraktivní červené barvě listenů, ale vybírat můžeme i z odstínů růžové, smetanové, bílé nebo žíhané. Pryšec je rostlinou krátkého dne. Pestré vybarvení získá díky noci trvající přes 12 hodin. Prospívá jí teplý interiér. Substrát by měl být stále mírně vlhký, ale květináč by neměl dlouho stát ve vodě. A především pozor na průvan!

Schlumbergera truncata, oblíbený Vánoční kaktus, si v polovině 19. století našla cestu do Evropy a Spojených států z pobřežních hor Brazílie. Rostlinu od listopadu do ledna zdobí výrazné květy červené, růžové nebo bílé barvy. Na poupata nasazuje se zkracujícím se dnem, v září a říjnu. V této době je rostlina citlivější a vyžaduje chladnější interiér a vyšší vzdušnou vlhkost. V době květu není vhodné rostlinu stěhovat. Poupata by mohla začít sesychat a opadávat. Kyprý, mírně kyselý substrát udržujeme mírně vlhký, ale občas jej necháme lehce proschnout. Rostlinu umisťujeme na světlé stanoviště, ale ne na přímé slunce, jehož paprsky by mohly rostlinu spálit.

Hvězdník, Hippeastrum, je nekorunovanou královnou vánočních květin. Pochází z tropů a subtropů Střední a Jižní Ameriky. Rostlina vyrůstá z velké cibule, řemenovité listy jsou dlouhé až 90 cm a velké květy vyrůstají na stvolu dlouhém 30 až 75 cm. Rostliny prosperují ve středně teplém interiéru s teplotou mezi 17 a 20°C. Hvězdník můžeme pořídit i jako řezanou květinu mnoha barev vhodnou do kytic i dekorací.

Brambořík, Cyclamen persicum, je pokojovou rostlinou našich babiček. Ne snad, že by vyšel z módy. Právě naopak. Šlechtitelé přicházejí každý rok s novými odrůdami. Paleta barev přechází od bílé a smetanové, přes růžovou, lososovou až k fuchsiové a temně fialové. Na výběr je z zdrobnokvětých i velkokvětých, s okvětními lístky úhlednými až po třapaté a zkrabacené. Ale teplo našich domovů rostlinám neprospívá. Bramboříky upřednostňují chladnější interiéry s vyšší vzdušnou vlhkostí a mírnou zálivkou do podmisky. Pak se nám odmění záplavou květů od podzimu až do jara.

Kristova nebo také vánoční růže, botanicky Čemeřice černá, latinsky Helleborus niger, je záhonovou trvalkou do polostínu. Pro své květy zelené, bílé i fialové barvy, které se začínají objevovat již před Vánocemi, je velice oblíbenou vánoční květinou, která se přirychluje v hrncích a používá se i k řezu. Jakmile rostliny odkvetou, přesuneme je do chladné místnosti a na jaře je vysadíme do záhonu.

K výzdobě interiéru můžeme použít nejen hrnkové květiny. Místo esenciálních olejů byt provoníme i čerstvým chvojím borovice, smrku, jedle či jalovce. Již od dob keltských druidů se domovy s blížícím se slunovratem zdobí i větvičkami  břečťanu a jmelí. A jak velí tradice, dvojici, která si na Štědrý večer vymění pod větvičkou jmelí polibek, přinese lásku a plodnost v roce následujícím.

Čerstvé květiny ve váze, dekorace z chvojí, mechu, květů a vonného eukalyptu, odlesky plamenů svíček a krásný porcelán neodmyslitelně patří ke sváteční tabuli. A kdy jindy, než právě na Štědrý den, kdy se u stolu sejde celá rodina, bychom si měli dát na přípravě záležet. Mezi oblíbené vánoční květiny patří orchideje, frézie, chryzantémy a lilie. Pozor si ale musíme při výběru dát na příliš silnou vůni květů, která při stolování může obtěžovat. Velkou parádu udělají i rychlené jarní cibuloviny. Za první republiky bylo známkou dobrého zahradníka umění rychlení šeříků a konvalinek. Dnes si v květinářství spíše vybereme z narcisek, tulipánů a hyacintů a v domácích podmínkách si ve vázičce přirychlíme barborku - větvičky třešní, slivoní nebo zlatice.

Abychom vám přípravy v tomto hektickém období trošku usnadnily, připravili jsme letos v MAIRE výukové video, které vám pomůže s přípravou květinového svícnu na štědrovečerní stůl. Dovézt vám můžeme balíčky s materiálem pro výrobu i hotové svícny a dekorace. Vyrábíme vše na míru, podle velikosti stolu, barevnosti interiéru i z oblíbených květin. Neváhejte nám napsat nebo zavolat. Vše připravíme dle vašich představ.

Komentáře