Z kuchyně sváteční

První políčka adventního kalendáře už jsme otevřeli a začali jsme odpočítávat dny do Vánoc. A jak čas letí, úkoly se začínají kupit a občas nevíme, kde nám hlava stojí. Dárky už máme naštěstí pohromadě, úklid tak napůl a tak si můžeme na chvilku posedět u čaje a rozmyslet bojový plán.
Podzimní i zimní večery často trávíme v teple kuchyně. Někdy louskáním ořechů na cukroví, jindy krájením jablíček na křížaly a při hezkém filmu se taky dobře balí dárky a vyrábí vánoční přání. Ano, čtete dobře. V tomhle jsme pořád trošku ze staré školy a místo mailů nebo SMS se držíme papíru, pár psaných vět a poštovních známek s betlémem. Každý rok jinak, ale často i s razítkem z Božího daru. Za těch pár let, co už se zařizováním Vánoc nespoléháme jen na Ježíška, jsme si vyladili jednoduchý úkolníček, o který se rády podělíme:
První úkol je tedy jasný, výroba přání. Nadepsání obálek adresou, nalepení známek a pak cesta na poštu nebo při procházce k poštovní schránce na rohu ulice. 
Úkol číslo dva - louskání ořechů. Taky je ořechové cukroví vaše oblíbené? U nás tak moc, že musíme losovat tak dva tři druhy, aby zbyly oříšky i na zobání a pečení po zbytek roku. 
Třetí, nejsladší úkol je cukroví. Nejen pečení, slepování, plnění a zdobení. Ale hlavně výběr osvědčených a hledání nových druhů k vyzkoušení. Ke slovu přichází barevné časopisy, staré kuchařky po babičce a sešit s recepty od mámy. Na začátku ale nesmíme opomenout důležitý bod programu. Zadělat těsto na perníčky. Čím déle se zaleží, tím vláčnější těsto a voňavější perníčky. Nejlíp zadělat těsto v listopadu a zapomenout ho na pár týdnů v koutku lednice nebo na polici v chladné spíži. Po pár týdnech vyválet, upéct, nazdobit a ještě týden až dva rozležet v krabici. Potom se pustíme do dalších druhů. Napřed upéct, naskládat do krabic a po večerech všechno hezky zkompletovat. Úplně nakonec přijdou na řadu nepečené kuličky ze zbytků a čerstvě upečená směs voňavých oříšku s kořením a medem.
Úkol čtvrtý, procházkový. Nikdy není na škodu vyrazit na krátkou procházku. Do parku, do lesa, kam nás nohy zavedou. A jak velí tradice, z procházky si můžeme donést snítku jmelí nebo pár jedlových větviček.
Pátý úkol tak úplně nesouvisí s vánočními svátky a trvá taky mnohem déle, než advent. Pro nás je ale hezkou tradicí a zpestřením šedivé zimy. Mluvíme o ptačím krmítku. Vejde se do zahrady, na balkon, terasu i okenní parapet. A sypat semínka, zrní, zbytky z louskání oříšku můžeme už od října. Čas s rodinou ale můžeme věnovat přípravě domácích lojových kuliček nebo misek z kokosových skořápek a uspořádat sýkorkám, vrabcům a stehlíkům pěknou hostinu.
Doplnění dalších úkolů na seznam už necháme na vás. Určitě je jich ještě spousta, ale bez umytých oken a vypraných záclon se svět taky nezblázní. Navrch protentokrát přidáváme recept na perníčky. Vyzkoušené na Vysočině i na Hané, v kruhu rodinném i na dílničkách a workshopech. Chutnají skutečně všem.


Recept na perníčky s kakaem

Suroviny
500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
3 lžíce medu
85 g tuku
2 vejce
rum
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku do perníku
perníkové koření
2 - 3 lžíce kakaa

Postup
V zadělávací míse smícháme mouku, cukr, jedlou sodu, kypřící prášek, perníkové koření a kakao. V hrnečku rozpustíme tuk s medem. Do vlažné směsi přimícháme rum a rozšlehaná vejce. Směs přilijeme do zadělávací mísy k sypkým surovinám a rukou zpracujeme vláčné, lehce lepkavé těsto. Těsto zabalíme do sáčku nebo potravinářské folie, aby neosychalo, a necháme nejméně den odležet v chladu. 
Uleželé těsto tence vyválíme a vykrajujeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (170 - 190°C) podle velikosti tvarů přibližně 12 - 15 minut. Upečené perníčky potřeme bílkem a necháme na mřížce vychladnout.
Chladné perníčky zdobíme ornamenty z bílkové polevy, potíráme rumovou polevou pro ledový vzhled nebo poléváme čokoládou a sypeme nadrceným lyofilizovaným ovocem.


Letošní rok včelařům příliš nepřál. Nám už se také zásoby tenčí, ale pár skleniček do prodeje ještě uvolníme. Tak pokud vám schází med do perníčků nebo jen tak na lžičku do čaje, určitě se ozvěte.

Komentáře