Zelená předsevzetí

S blížícím se koncem roku rekapitulujeme uplynulé týdny, měsíce, zkrátka celý rok. Čas slunovratu s sebou ale přináší také úvahy o roce nadcházejícím. S novým diářem zapisujeme plány, sny, možnosti. A také, udoláni tradicemi, se pouštíme do vymýšlení předsevzetí. Každý ať si sáhne do svědomí, kolik z nich nám vydrží po celý rok a která z nich padnou už v prvních týdnech roku 2021.

Kde se předsevzetí vzala? Zvyk dávat si na počátku nového roku předsevzetí pochází zřejmě z dob Římské říše. Nejvyšší představitelé Říma 1. ledna obnovovali svá předsevzetí loajálnosti vůči republice a přísahali věrnost císaři. Prostí lidé si vzájemně žehnali do nového roku a obdarovávali se medem a ovocem. Oslavy jsou spojeny s uctíváním boha Januse, jehož dvě tváře hledí do minulosti a do budoucnosti. Janus byl bohem začátků i konců, symbolizoval také domov, rodinu a přátelství.

Z historie zpět do současnosti. Mezi nejčastější předsevzetí, která na sebe s příchodem nového roku klademe, patří více pohybu, zdravější stravování, omezení špatných návyků, ať už se jedná o kouření či pití alkoholu, nebo vzdělávání, čtení knih a zlepšování jazykových schopností. Jejich cílem povětšinou bývá vylepšení sebe sama. Ale po pravdě - jak dlouho taková předsevzetí vydrží? Často na sebe klademe přehnané nároky a máme nezdravá očekávání. 

Spíš než o rychlých změnách a řešeních bychom měli uvažovat o dlouhodobějších cílech a úkoly si pěkně rozdělit na etapy. Krásnou celoživotní náplní, která dokáže zlepšit zdraví, posílit svaly, vytvarovat postavy a třeba být i prostředkem ke zdravějšímu stravování je zcela jistě budování a péče o vlastní zahrádku. Ne každý má velký pozemek, kam se vejdou květinová rabátka, ovocný sad i záhony s bylinkami a zeleninou, ale začít se dá i na balkoně, okenním parapetu nebo jako naši rodiče, malou zahrádkou v kolonii. Ten, kdo cítí, že zelené prsty mu ještě nenarostly, ale krása květin mu není cizí, nechť si pořídí permanentku do botanické zahrady či sbírkových skleníků. Procházky tam jsou bez práce a kochat se krásou rostlin z celého světa se dá celé hodiny.

V MAIRE je leden ve znamení usilovného kreslení a rýsování, abychom v únoru mohli investorům představit první studie jejich vysněných zahrad. Ne každý si je totiž jistý v kramflecích a raději si nechá poradit s řešením prostoru i výběrem vhodných rostlin. Proto se vždy snažíme v návrhu zhmotnit nápady a myšlenky majitelů, jejich představy o životě v zahradě a hezky je zabalit do krásného "obalu" z okrasných i užitkových rostlin. Realizaci zahrady můžete nechat na nás, ale rádi vám budeme průvodci při realizaci vlastními silami. Připravíme zahradní "kuchařku" na míru a pak už se ta předsevzetí o pobytu na čerstvém vzduchu a ušlechtilé zahradnické práci budou plnit jedna radost. 

I my jsme si letos dali jedno velké předsevzetí. Aby to nevypadalo, že u nás chodí kovářova kobyla bosa, začali jsme si kreslit a plánovat i vlastní ukázkovou zahradu. No zahradu. Vlastně je to jedna veliká předzahrádka. Nápadů je spousta, vysněných rostlin jakbysmet, ale budeme se muset popasovat se spoustou omezení inženýrskými sítěmi i dřevinami, které chceme na pozemku zachovat. Tak nám držte palce. S výsledkem se snad už brzy pochlubíme.

Komentáře