Od snů k výkresům

Cesta od prvních nápadů, špendlení obrázků na nástěnku korkovou nebo virtuální, listování v barevných katalozích okrasných školek k vlastní zahradě někdy trvá pár měsíců, jindy se ale vine celé roky. Mnoho milovníků zahrad se rozhodne jít do realizace na vlastní pěst. Cestou menších či větších pokusů, sem tam i omylů nebo naopak pěstitelských trofejí, dopracují se po letech k vlastní oáze, které k dokonalosti chybí snad jen ovladač na počasí. Pro ty méně smělé však existuje pravá ruka - zkušený zahradník nebo zahradní architekt. Jak taková pomoc probíhá a v čem vám ulehčí život?

Kouzla přírody 🧡

Na začátku všeho je nezávazná konzultační schůzka. Není se čeho bát, nejde o návštěvu u zubaře. Slouží k úvodnímu oťukání. Máme vždycky spoustu otázek, ale naším cílem je především naslouchat. Poznat vás, investory, a zjistit, co od zahrady očekáváte a potřebujete. A pro vás je první schůzka dobrá v tom, že zjistíte, jaký člověk stojí za vizitkou nebo mailem a jestli je vaše "krevní skupina".

Chcete-li se na schůzku dopředu připravit, popřemýšlejte o odpovědích na otázky kdo bude zahradu užívat, co vše chci na zahradě dělat, jakým aktivitám se věnovat, kdo bude o zahradu pečovat. Zajímat se budeme o děti a jejich věk. Jinak budeme přemýšlet o zahradě s herními prvky pro předškolní děti, jinak ji uzpůsobíme pro život teenagerů. Důležitá mohou být i pohybová omezení či alergie. Ptát se vás budeme na váš volný čas - máte zelené prsty a každou chvilku něco sázíte, sklízíte a opečováváte? Nebo dáte raději přednost odpočinku v houpací síti s knížkou v ruce? Jste králem grilu a chcete mít po ruce čerstvé jahody, rajčátka a bylinky? Skrývá se ve vás sportsman a nejvyšší metou je bazén s protiproudem? Abychom neopomněli praktické věci - budeme na pozemku umisťovat zahradní domek na nářadí, saunu, dřevník nebo kotec pro psa? Uvažujete o automatické závlaze? Můžeme umístit kompostér pro zpracování biologického materiálu ze zahrady? A jaké máte vztahy se sousedy? Určitě není na škodu s sebou na schůzku vzít několik inspiračních fotografií nebo obrázků, abychom si názorně ukázali, co bude našim společným cílem.

Co byste vyplnili vy?

Takhle rozepsáno to vypadá složitě, ale schůzka trvá většinou hodinku až dvě. A když se cokoliv opomene, vždy si můžeme zavolat, napsat a důležité ještě doplnit. Na základě naše rozhovoru získáme základní představu, jaký návrh zahrady budeme tvořit, abyste byli s výsledkem spokojení. Poté jsme schopní individuálně nacenit naši práci. Po schválení nabídky začíná naše práce na projektu. Během ní se setkáváme, telefonujeme nebo využíváme elektronické komunikace a konzultujeme návrhy. Nejdříve vypracujeme studii a poté celkový projekt.

Co vše projekt obsahuje a jak vám pomůže při realizaci, o tom zase příště.

Komentáře