Hejbejte se!

Ve zdravém těle zdravý duch! A kde lépe utužit svaly, protáhnout zkrácené šlachy a rozhýbat bolavé klouby, než při práci na vlastní zahrádce.

Sázení a pletí posiluje svaly rukou.

Není nutné mít rozsáhlé latifundie, abychom v sezóně nemuseli na cvičení do fitnesscentra. Bohatě postačí malá zahrádka s ovocnými stromky, zeleninovými záhonky, živým plotem a květinovým rabátkem. Proč zmiňujeme tolik druhů rostlin? Ani v posilovně nevystačíme s rotopedem nebo činkou. Pohyb musí být všestranný. Při péči o zahrádku přijde ke slovu spousta nářadí a po jednom odpoledni se ozývají i svaly, na které jsme přes zimu úplně zapomněli.

Než se pustíme do práce, zmíníme ještě pár důležitých pravidel:

  • Rozcvička - ani při práci na zahradě nezapomínáme na rozehřátí a protažení. Jinak by nás večer bolel celý člověk.
  • Pitný režim - ať je teplo nebo zima, při práci se zapotíme a je třeba doplňovat tekutiny.
  • Ochrana před sluncem - říká se, že pihy jsou na krásu, ale dobrý opalovací krém je náš přítel. Pokrývka hlavy nás ušetří přehřátí i bolehlavu, dobrou službu prokáže slamák i šátek po babičce.
Teď už hurá do práce, pardon, do cvičení. Nezapomínejte na správný postoj. Shrbení si spíše uškodíte a posílíte úplně jiné partie ;-) Při práci na záhonech uděláme lépe, když budeme klečet, nežli se sklánět. Těžká břemena budeme zvedat z podřepu a zapojíme především nohy.

Rytí záhonů
Zabrat dostanou především ruce, ramena a záda, ale zapojíme i břišní svaly.

Sázení, pletí
Posílíme svaly rukou, především trojhlavý sval pažní.

Okopávání
Při práci s motykou namáháme nejvíce dvojhlavý a trojhlavý sval pažní.

Zalévání
Při zalévání záhonů s konvemi posílíme ruce a ramena. Raději než jednu těžkou konev nosíme dvě menší a při zálivce ruce střídáme.

Prořezávání keřů a stromů
Posilujeme především předloktí a trénujeme rovnováhu. Při práci s pilou posílíme i ramena, zádové svaly a břišní stěnu.

Tvarování živého plotu
Při práci s nůžkami posilujeme prsní svaly.

Kosení
Práce s kosou je ideální, pokud potřebujeme posílit ramena, mezilopatkové svaly, šikmé břišní svaly, stehna a hýždě. O čistém vzduchu a ušetřeném benzínu nemluvě!

Hrabání sena nebo spadaného listí
Zapojíme ruce, ramena i záda. Pozor ale na hrbení. Pravidelně střídáme strany a zhluboka dýcháme.

Jaké další benefity nám práce na zahradě přináší? Kromě posíleného svalstva a lepší motoriky třeba také kvalitnější spánek (díky nižší hladině stresového hormonu kortizolu). Pravidelné cvičení snižuje riziko mozkových příhod a posiluje srdce. Postupně dochází také k zesílení svalů a celkovému zlepšení kondice. Rozmanitý pohyb prospívá také správnému zažívání. Nižší krevní tlak, nižší hladina cholesterolu a především chronická dobrá nálada jsou už jen třešinkou na dortu.

Ramena a záda zapojíme při hrabání spadaného listí.

A i když krtek zryje anglický trávník a slimáci sežerou salát do posledního lístečku, máme dobrou zprávu. Zelená uklidňuje a funguje jako antidepresivum!

Komentáře