Zahradníkovy Vánoce

Taky si každý rok slibujete, že budete řešit vánoční dárky už o prázdninách, ale nápady nepřicházejí a nakonec je z toho zase obvyklé prodírání obchody v prosincové vřavě? My jsme taky trošku pátraly, jak si tohle martyrium ušetřit a většinu nákupů vyřešit z pohodlného křesla nebo při příjemné odpolední procházce. Přiznáváme, že se na nás stále více projevuje profesní deformace, takže výběr je to veskrze zahradnický. A víte co? Zelená uklidňuje, kytky jsou skvělí parťáci a troška toho odreagování mezi záhony rajčat a salátů je skvělý lék na oči unavené od monitoru i záda zkroucená z času stráveného za volantem! V každém klíčí semínko zahradníka, tak ho nechejme vyrůst.



Milé drobnosti
Pokud při výletech nesmíte minout botanické zahrady, arboreta či přírodní památky, můžete dárek využít jako pozvánku na další výlet. Co takhle pořídit pár volňásků, zabalit je do praktické tašky, kterou vybavíte i termoskou a pexesem pro ukrácení zimního čekání na oblevu? 

Knihy pro malé i velké zahradníky
Vyprávění o puntičkářském architektu Evženovi a poryvu větru, který zcela změnil Evženův pohled na svět i práci. Jeden větrný den, strom uklonění nad rozestavěný dům a svět je najednou barevnější a plný rostlin.
Mlhavé dny, vlezlá zima, všude bláto, vlhký podzim - kulisy setkání dvou tuláků, Františka a Anežky. Tato knížka přesvědčí i zatvrzelé milovníky léta, že stojí za to obout holínky, obléknout pláštěnku a užít si podzimní sbíraní kaštanů ve staré aleji či parku.
Animovaný film Břetislava Pojara podle knižní předlohy Jiřího Trnky zná z dětství mnoho z nás. Zkuste ale zavřít oči a nechat se opět unést příběhem pěti zvědavých kluků, poťouchlého kocoura a jedné tajemné zahrady. Čte Karel Höger.
Procestujte Ameriku, Afriku, Asii, Austrálii i Evropu a poznejte jedinečné zahrady i parky, od nejmenších, jako je Crack Garden v San Franciscu až po dlouhé zelené linie městem, jako je High Line v New Yorku.
Malá Mája se přestěhuje z vesnice do města a ze všeho nejvíce jí chybí příroda a zahrada. Že si ale rostliny i zvířata dokážou najít cestu do měst se však nakonec přesvědčí a kousek přírody si i osvojí.
Zahradníkův rok
Kniha, ke které je radost se znovu a znovu vracet. Existuje v bezpočtu vydání, s původními ilustracemi i současnými kolážemi či botanickými tabulemi. A v čem spočívá její kouzlo? V kráse českého jazyka, báječném humoru a obrovských zkušenostech se zahradnictvím Karla Čapka.
Malý princ
Věčný příběh zvídavého malého prince, jeho planetky se třemi sopkami a jedné květiny.
„A pro ten čas, který jsi své růži věnoval, je ta tvá růže tak důležitá.“ 
„A pro ten čas, který jsem své růži věnoval...,“ opakoval malý princ aby si to zapamatoval. 
„Lidé zapomněli na tuto pravdu,“ řekla liška. „Ale ty na ni nesmíš zapomenout. Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal. Jsi zodpovědný za svou růži...“

Pár dárků užitečných
Nářadí
Každý zahradník i zahrádkář má svoje oblíbené nářadí. Žabku, která po letech užívání sedne přesně do dlaně, nůžky, které se 100x hledaly mezi stromky a 100x se zase v hromadě prořezaných větví našly, hrábě, které posbíraly seno z louky tolikrát, že by se jím dala nakrmit australská králičí parta. Jsou to parťáci, kteří při správné péči a údržbě slouží i několik desetiletí a nechceme se jich vzdát. Vždycky se ale dá najít ten správný přírůstek do sbírky, který nám dokáže ulehčit práci.
Ať už sáhnete pro nářadí z oceli nebo bronzu, pořídíte parťáka na celý život. U bronzových lopatek, motyček, vidliček nebo sázecích kolíků oceníte jejich lehkost, ostrost a velmi dlouhou životnost. A taky je na něj radost pohledět. U nářadí z oceli oceníte velký výběr tvarů a velikostí nářadí. Nouze není ani o takové lahůdky, jako jsou bonsajové nožíky a vidličky, vypichovače plevele, čističe dlažby, srdcové lopatky, sazeče cibulí nebo odstraňovače pampelišek. 
Péče o ruce
Na špínu za nehty, mozoly od nářadí i popraskané dlaně je prima mít v záloze kvalitní péči. Počínaje kartáčkem, pemzou, mýdlem s propolisem a konče mastným krémem, nejlépe s měsíčkem nebo slézem, skvělými pomocníky pro hojení drobných ranek, odřenin nebo popálenin.

A něco zeleného nakonec
Zahradníci jsou tvorové zvídaví. A tak není žádným překvapením, že pořád něco zkouší, přesazují, odrývají, vysévají. Stačí proto trošku zapátrat, co je zahradníkovou slabostí, jestli desítky odrůd rajčat nebo naopak divoké bylinky nebo medonosné rostliny. Potom už zbývá jen otevřít katalogy nebo stránky osivářských firem nebo okrasných či ovocných školek a vybrat si svého favorita. Pro výběr starých ovocných druhů a odrůd vybírejte třeba u Stanislava Bočka, velký výběr lučních a travních směsí na vás čeká v Agrostisu nebo v Planta Naturalis, pro osiva květin i zeleniny můžete zabrouzdat k SEMO, Moravoseed a pro historické specialitky třeba i v dárkovém balení ke Culina Botanica.

Jaký "zelený" dárek udělal největší radost Vám. A máte taky svoje oblíbené nářadí, které nedáte z ruky?

Komentáře