Jaro v květináči

Nejednoho zahrádkáře svrbí prsty, hned jak se začnou prodlužovat dny a sněhová pokrývka na záhonech se povážlivě tenčí. Skupují osiva zeleniny, rozšiřují okenní parapety, aby se vešly všechny sadbovače a plánují, jak to natřou krtkům a hrabošům.

Ne každému je však dáno vládnout malé zahrádce nebo rozsáhlým latifundiím. Stále více se nám tu rozmáhá odrůda zahrádkář-bytař. Bytaři se specializují na pěstování rostlin v interiéru, vyjma bylinek pro kuchyňské užití, svou vášeň soustředí  na rostliny okrasné, zelené i kvetoucí, jejichž přínos nelze vyčíslit v kilogramech sklizeného ovoce a zeleniny, nýbrž spíše v působení zeleně na unavené nervstvo, zvyšováním vzdušné vlhkosti a když dojde na přesazování nebo sprchování, tak i zlepšování fyzičky.

Při troše štěstí se bytařům podaří vyhmátnou nemovitost oplývající nejen okny orientovanými na všechny světové strany, ale i exteriérovou rekreační plochou, česky obvykle nazývanou balkon či terasa. Tato se v letních měsících může stát nehostinnou pouští rozpálenou do běla. V rukách zahrádkáře-bytaře se však mění v oázu přetékající truhlíky s letničkami, kbelíky a nádobami s rajčaty, chilli papričkami nebo jahodami, o letněných pokojovkách nemluvě. Jen na jedno by si měli bytaři dát pozor - statika je prevít a balkon plný květináčů, substrátů, kytek a vody dává zabrat konstrukci. Nevím, jak u starých činžáků, ale u nových bytů se docela často stává, že maximální zatížení na 1 m2 je pouze 200 kg!

Co tedy v předjaří a na jaře páchají zahrádkáři-bytaři?
Bod 1 - škatulata hejbejte se
Sluníčko začíná mít sílu. Choulostivější pokojovky, které byly přes zimu nastěhované na dočasném, světlejším bydle, je třeba vrátit na původní značky. Ušetří se tak popálení listů.
Bod 2 - a nezaprší a nezaprší
Jak se rtuť v teploměru pomalu sune nahoru, i pokojovky mají větší a větší žízeň. Je lepší častěji hodit očkem po podmiskách, ať krásky nezačnou věšet lístky. Když už mluvíme o tom dešti, většině rostlin prospěje jarní očista. Takže šup s nimi do sprchy nebo vany a s nánosy prachu je ámen.
Bod 3 - kosmetika
Suché, zažloutlé nebo skvrnité lístky moc parády nenadělají. Tak cestou ze sprchy popadněte nůžky a ve stylu francouzských lazebníků rostlinkám upravte fazonku.
Bod 4 - něco na sebe
Jednou do roka neškodí udělat malou inventuru pokojovek. Kromě lázeňských a zkrášlovacích procedur bychom se měli podívat i o patro níž, do květináče. Není tam trošku přeplněno? Na květináči se dělají boule a podmisku kořeny obkroužily už dvakrát tam a zase zpátky? Nedá se nic dělat! Je na čase pořídit mazlíkům nový byt. Poohlédneme se po větším květináči (nejlépe keramickém nebo terakotovém, bez debat s dostatečně velkou podmiskou), k ruce si vezmeme i trošku drenáže (oblázky, keramzit, střepy z rozbitých květináčů) a nový, živinami nadupaný substrát. Každá rostlina si žádá svoje (některé druhy upřednostní hrubší strukturu, více kompostu, dřevěné uhlí nebo kokosovou drť, jiné více písku, perlitu a další jen kousky piniové kůry, vláknité rašeliny a molitanu). Přesazovat můžeme do většího, ale rostliny tvořící trsy můžeme rozdělit na několik menších. Nechtěně ulomené stonky a listy udělají chvilku parádu ve váze a při trošce štěstí zakoření a budeme mít o spolubydlícího navíc.
Bod 5 - k zakousnutí
Ať už jsme přesadili do nového nebo ne, musíme zase pomalu začít adélky krmit. Ať už tekutým hnojivem, tyčinkami, výluhem nebo žížalím čajem, hlídáme si správné ředění a dávkování. Po přesazení dopřejeme rostlinkám aklimatizaci a hnojit začneme až za 4 až 6 týdnů.

S příchodem jara se můžeme taky pomalu rozhlížet i v květinářstvích a zahradnictvích a pokukovat po nových přírůstcích do sbírky. Díky rostoucí teplotě nehrozí, že by rostliny při transportu prochladly a těch pár kousků, které nepřežily zimu je potřeba nahradit :-)

Takhle ve velkém pěstujeme u nás ve sklenících v Dubu nad Moravou.

Taky vám s prvními sněženkami v záhonu nebo v parku začne cukat oko a jevíte mírné známky nepříčetnosti kdykoliv minete výlohu květinářství nebo okno s parapetem plným pokojovek?

Komentáře