Až se zima zeptá

Obilí je sklizené, traktory linkují pole velká i malá a podzim maluje těmi nejkrásnějšími barvami. Zelináři, sadaři i zahrádkáři se mají co otáčet, aby před mrazíky sklidili ty spousty dozrávající zeleniny na polích a záhonech a ovoce ze stromů obsypaných tak, že větve div nelíbají zem.

Inu nezbývá, než se statečně chopit košíků, zadělávacích mís, oprášit zavařovací hrnec, vyhnat všechny z kuchyně a jde se na věc. Protože okurky nakladačky díky pěstování ve sklenících sklízíme obvykle až do listopadu a na kysání zelí je ještě času dost, podělíme se o dva recepty, které jsou tak za pět dvanáct.

Léto ve skle - čti pečená rajčátka

Suroviny

malá rajčátka, mohou být třešňová, hruštičky, švestková, soudková, zkrátka co zahrada dala

česnek, nejlépe český paličák, ať to má říz

bylinky, co kdo rád (u nás vede tymián s dobromyslí a troškou saturejky)

olej řepkový nebo slunečnicový

sůl a cukr

Postup práce

Omytá rajčátka překrájíme na poloviny a vsypeme na plech. Bylinky drobně nasekáme nebo nadrhneme z větviček. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo jemně utřeme a spolu s bylinkami promícháme s rajčátky. Vše zakápneme troškou oleje a posypeme solí a trochou cukru. 

Vše pečeme pomalu, při 120 - 150°C dvě až tři hodiny a občas promícháme, aby se rajčátka nepřichytávala k plechu. Upečená vlažná rajčátka plníme do malých skleniček a sterilujeme při 85°C 20 minut (20 minut zahříváme).

Tenhle poklad najde využití na opečených chlebech potřených trochou čerstvého sýra, s těstovinami, v salátech, plněném pečivu nebo při nakládání sýrů. A máte-li pocit, že jste na zimu dobře zásobení, tak příští rok budete jistě zavařovat z dvojité dávky!

Druhý recept je ze šuplíčku sladkého. Hodit se bude do buchet, na čerstvý chleba s máslem, do zvěřinových omáček nebo na glazovaná žebírka.

Lenivá švestková povidla

Suroviny

švestky zralé až přezrálé

jablečný ocet

cukr

skořice, hřebíček

tuzemák

Postup práce

Švestky vypeckujeme, nasypeme do hlubokého plechu, přidáme pár lžic jablečného octa, mleté nebo utlučené koření a necháme pár hodin odpočinout.

Troubu předehřejeme na 130-150°C a švestky pomalu pečeme do zhoustnutí. Podle množství vody v plodech pečeme 8 až 12 hodin. Při pečení si švestek téměř nevšímáme. Bohatě stačí, když je zamícháme jen dvakrát, třikrát. 

Do zhoustlých švestek vmícháme cukr dle chuti a sladkosti švestek. U nás se na 8 až 10 kg syrových švestek přidává jen asi 1 kg cukru. Směs v troubě zahříváme, až se cukr rozpustí. Potom můžeme švestky rozmixovat, ale není to nutné. Takhle jsou příjemně na skus.

Horká povidla plníme do sklenic, zalijeme lžící tuzemáku a sterilujeme 20 minut při 85°C (předtím 20 minut zahříváme).

O švestky se u nás vede věčný boj mezi zastánci ovocné pálenky a milovníky buchet. U rajčat se zase dlouhosáhle diskutuje, jestli si zaslouží jiný osud, než uvaření do kečupu, protože syrová by někteří nepozřeli za žádnou cenu. Taky jste v otázce zpracování úrody na kordy? Nebo se spíš sejdete celá rodina a výroba a nakládání připomíná dobře zorganizovanou manufakturu?

Komentáře