Kouzlo letních svateb

V květnu jsme se hezky připékaly a chytaly bronz, v červnu to bylo s deštěm a sluncem jako na houpačce a červenec se srpnem si z nás taky dělaly blázny. Trendy letošních svateb se tak dají vyjádřit velmi stručně - opalovací krém a gumáky! 

Pomineme-li povinnou výbavu hostí i dodavatelů, zaměřit se můžeme na průběh, organizaci i detaily svatebního dne. Po dvouletém odříkání jsou zpět svatby v širokém kruhu rodiny a přátel. Výjimkou nejsou ani několikadenní oslavy s propracovanou dramaturgií a několika lokacemi. Během svatebního veselí tak často projezdíme plnou nádrž. Začne to přípravami výzdoby na obřad, poté zastávka v hotelu s předáním kytice pro nevěstu i šperků a ozdob pro ty nejbližší, poté honem připravit slavnostní tabuli. Chceme-li dopřát květinám delší chvilku slávy, putují pak z obřadu třeba na koktejl nebo lemují cestu do restaurace. 

A kde se letos vyskytujeme nejčastěji? Opulentní svatby mají téměř bez výjimky společnou Prahu. Střídají se kostely a chrámy na pravém i levém břehu Vltavy, často navštívíme paláce na pražském hradě nebo vyhlášené restaurace a společenské sály. Někdy nás vítr zavane i na venkovské zámky s krásnými parky a upravenými zahradami.

V kontrastu s oslavami pro desítky a stovky lidí jsou svatby komorní, pro nevěstu, ženicha a pár svědků. To, co začalo během dvou korona let, sice ustoupilo do ústraní, ale přesto taková verze svatebního dne zahnízdila v myšlenkách a plánech některých snoubenců. Vždyť co je pro takový den potřeba? Dobří přátelé, kteří jsou pro každou špatnost a udrží tajemství, za svědky, svatební šaty či oblek, které neudělají ostudu, ale poslouží i jindy, kytice do ruky, dva prstýnky a jde se na věc! Oslava s rodinou a přáteli se pak může nést v duchu velice neformálním. Třeba jako zahradní párty nebo mecheche ve vesnické sokolovně.

Ptáte-li se, jak letos vypadá svatební výzdoba, jaké letí květiny a čím vás floristé ohromí, odpověď není stručná ani jednoduchá. Inspirací jsou svatební místa i zájmy snoubenců. Takže není nouze o mechy, šišky, bylinky a domácí druhy květeny u svateb přírodních, v palácích se nešetří sklem, křišťálem, zlatými kovovými prvky a opulentní květinová výzdoba je přehlídkou všech myslitelných druhů květin a doplňků, peří a svíčky nevyjímaje. Pěstitelé se ani letos nenechali zahanbit a přišli s úžasnou paletou barev a odrůd pivoněk, vonných fial, hortenzií, orchidejí i růží. Problém nám díky tomu nedělá svatba bílo-bílá, pudrová nebo naopak pestrá či divoká.

Některé květiny jsou věčné stálice, jiné přijdou, zazáří dva tři roky a pak už je to trošku nuda. Nás ale stále baví tyto:

Tweedia caerulea

Přijde-li řeč na svatbu v modré, tahle křehká kráska nemůže chybět. Pomněnková modř udělá parádu v korsáži, kytici i věnečku družičky.

Anigozanthos

Poupata mají odstíny krémové, žluté, přes oranžovou až k bordó a na první pohled upoutají “srstí“. Ne nadarmo se jim říká klokaní pacičky.

Scabiosa

Květina barvy bílé, fialkové nebo syté bordó. Při psaní nákupního seznamu si na ni asi nevzpomenete, ale když ji uvidíte ve skladu, jak se schovává v papírovém kornoutku, víte, že ji musíte mít!

Lysimachia clethrodides

Tohle je tak trošku Dáša. Barevné ocásky udělají z každé kytice rošťáckou. Ale když nemá náladu, tak klopí hlavy a nic s ní nehne.

Jasminum, Fresia a Lathyrus

Všechny důstojné, všechny křehké a všechny nadpozemsky voňavé!

Jak jste trávili letní víkendy vy? Taky vás to zaválo na nějakou svatbu? Nebo jste jen pořádně odpočívali, ať už na pláži nebo v lese?

Komentáře